Guia per afrontar la pèrdua

       * Guia que ha elaborat SECPAL (Sociedad Española de Cuidados Paliativos) amb l’objectiu de proporcionar a les famílies elements necessaris per afrontar la pèrdua d’un ésser estimat.

Ofereix informació que ens pot clarificar què és el procés de dol, la seva durada, com es manifesta: sensacions, sentiments, conductes, pensaments..., orientacions i suggerències: Importància de compartir el dol



* Guia que ha elabortat FMLC (Fundació Mario Losantos del Campo) amb la finalitat de proporcionar ajuda a totes aquelles persones que estan en contacte amb nens i adolescents, hi han de comunicar la mort d'un ser estimat als seus alumnes, fills...   "Explicame qué ha pasado"
 
“El dolor amagat, igual que un forn tancat, crema el cor fins que esdevé cendra”
SHAKESPEARE




Montse Esquerda i Aresté. Pediatra, doctora en medicina i psicòloga. Treballa al Centre de Salut Mental Infantil-juvenil Sant Joan de Déu de Lleida i és professora de bioètica a la Universitat de Lleida, ens parla de: 

El nen i la mort: Ens presenta pautes en cas de la mort d'un alumne a l'escola 
 

El tema de la mort continua sent un tema encara  força tabú en la nostra societat. Ni a les famílies, ni als alumnes, ni a l’escola en parlem gaire. I quan esdevé la mort, a part de totes les emocions que  ens afloren, no sabem ni com viure-la ni com ajudar-la a viure. Ens comenta en en seu treball de pedagogia  Irene de Palol i Ribes, en:

Treballem la mort i el dol a l'escola

Ens proposa fer un treball de reflexió de la mort a priori perquè els alumnes a les aules vagin preparant i madurant, el que algún dia els tocara viure: la mort i el dol.


“Hi quelcom tan evident com la mort, es la VIDA"
CHARLES CHAPLIN